Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

μάθετε να μπαίνετε στη θέση του άλλου...

 
Για να επικοινωνήσουμε με κάποιον έχουμε την απαίτηση να μας καταλαβαίνει, όπως και εκείνος έχει την απαίτηση να τον καταλαβαίνουμε εμείς. Αν δεν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, αποκλείεται να υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία.
Τα λόγια που χρησιμοποιεί κάποιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με όποιον τα χρησιμοποιεί. Για να γίνουν κατανοητά, πρέπει ο συνομιλητής να προσπαθεί τουλάχιστον να καταλάβει γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος λέει όσα λέει τη δεδομένη στιγμή. Αυτή η ανάλυση των λόγων του άλλου πρέπει να γίνεται όχι με βάση το δικό μας σκεπτικό, αλλά σύμφωνα με το σκεπτικό του συνομιλητή μας.
Ο επιστημονικός όρος για αυτή τη δεξιότητα, η οποία ορίζεται ως η ικανότητα ενός ανθρώπου να κατανοεί τον κόσμο των συνανθρώπων του όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται, είναι "ενσυναίσθητη κατανόηση" ή "ενσυναίσθηση". Αυτονόητο είναι ότι η ενσυναίσθηση προυποθέτει κατανόηση τόσο των σκέψεων όσο και των συναισθημάτων των άλλων.
Η ενσυναίσθηση είναι μία από τις πιο δύσκολες ικανότητες, επειδή προυποθέτει τη γνώση ότι καθένας μας βλέπει τον κόσμο γύρω του με διαφορετικό τρόπο. Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως αντικειμενικά σωστό, για κάποιον άλλον είναι λάθος.
Για να μπορούμε όμως να επικοινωνούμε σωστά, πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τη δική μας θέση, αλλά να γνωρίζουμε και εκείνη των άλλων, χωρίς να θεωρούμε κάποια πιο αντικειμενική από την άλλη.  
Το ακόλουθο βιντεάκι είναι πολύ καλό για να καταλάβουμε πολύ περισσότερα.


Η έννοια της ενσυναίσθησης αρχίζει με την αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων. Θα ήταν πιο εύκολο να αντιληφθούμε τα συναισθήματα των άλλων αν εκείνοι απλά μας τα έλεγαν, αν βέβαια τα γνώριζαν. Επειδή όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν, πρέπει εμείς να τους ρωτήσουμε, να καταλάβουμε τα υπονοούμενά τους, να μαντέψουμε και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τη μη λεκτική επικοινωνία τους. Οι εκφραστικοί άνθρωποι γίνονται κατανοητοί πιο εύκολα, επειδή τα μάτια και οι εκφράσεις του προσώπου τους μάς βοηθούν να καταλάβουμε πώς αισθάνονται.
 Η ενσυναίσθηση φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τους βοηθά να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται αμοιβαίος σεβασμός. Όταν κάποιος ακούει με ενσυναίσθηση, δεν ακούει απλά το συνομιλητή του.

πηγή:  http://www.emprosnet.gr/article/40534-ensynaisthisi-h-agnosti-dynami-tis-epikoinonias

10 σχόλια:

  1. Εντάξει, εγώ μπορώ να μπαίνω στη θέση των άλλων...
    Οι άλλοι όμως, πώς να μπορέσουν αν μπουν στη θέση μου και να τα βγάλουν πέρα με τον υπερ-τέλειο χαρακτήρα μου?! Αχ, τους λυπάμαι τους ταλαίπωρους!
    ;-)
    Χωρίς πλάκα, υπέροχη ανάρτηση, κορίτσι μου! Δεν την είχα ξαναδιαβάσει και ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να τη δω εδώ...
    Σε φιλώ πολύ-πολύ!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτοί χάνουν όμως χαχα
      να είσαι καλά!
      ευχαριστώ και χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ!
      φιλιά πολλά
      καλημέρα σου!

      Διαγραφή
  2. καλημερα φιλη μου!
    πολυ ομορφη αναρτηση αυτη!
    εχω διαβασει για την ενσυναισθηση στο παρελθον!
    εχω δει και βιντεο.
    ειναι ενα "κομματι", αν μπορω να το πω ετσι, μου με ενδιεφερε απο παντα θαρρω!

    φιλακια πολλα!
    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!
      και εμένα με προβλημάτισε τελευταία για αυτό και η ανάρτηση...
      σε ευχαριστώ πολύ!
      φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. καλημέρα ωραίο ποστ και ετυχε να διαβάζω για αυτό τον τελευταιο καιρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να κατανοείς και να κατανοείσαι. μάλιστα. απολύτως σωστό και αυτονόητο. μα στην πράξη μόνος σου πολλές φορές μιλάς, έχοντας τα ώτα κλειστά σ' αυτά που λέει ο άλλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η πράξη είναι το πρόβλημα σε όλα όχι μόνο στην ενσυναίσθηση...
      θα συμφωνήσω ΠΑΛΙ μαζί σου...
      καλημερούδια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ δύσκολο!
    Αλλά μια προσπάθεια αξίζει τον κόπο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή